Speelsettings
Speelsettings
Tijdelijke speelsettings bedenken
Doel: je kinderbegeleiders denken na over tijdelijke speelsettings met vaste en losse elementen en dit zowel binnen als buiten.
- Laat de verschillende speelsettings met een tafel zien in onderstaande PDF. Bezorg de kinderbegeleiders ook een exemplaar van het PDF-document “Spelen met muren en zo”
- Ga dan samen op zoek in de verschillende ruimtes naar vaste elementen, die meer kunnen worden dan wat ze zijn! Bijvoorbeeld: de zetels, open kastjes, stoelen, matten, speeltuigen, struiken, bomen, stenen vloer, muren, hekjes, verwarmingselementen …
- Denk samen na over extra speelmogelijkheden met deze vaste elementen, die net dat stapje verder gaan, door ze anders te gebruiken, er extra materialen aan toe te voegen...
- Stel de nieuwe speelsetting telkens op en maak foto’s. Deze foto’s dienen als inspiratie om af en toe een tijdelijke speelsetting te maken.
7.3_Speelsettings_werkvorm_tijdelijke speelsettings bedenken.pdf
Speelsettings peuters - met krukjes.pdf
Tijdelijke ontdekhoekjes
Doel: je kinderbegeleiders doen inspiratie op om ontdekkingsmaterialen tijdelijk en op een bepaalde manier aan te bieden.
- Print onderstaande PDF af en hang de foto’s op
- Geef elke leefgroep/kinderbegeleider 5 kleine stickertjes in een eigen kleur, die ze vrij kunnen verdelen over hun voorkeurspeelsettings.
- Maak dan afspraken over hoe de kinderbegeleiders de meest gekozen speelsettings gaan realiseren.
7.3_speelsettings_werkvorm_tijdelijke ontdekhoekjes.pdf
7.3_speelsettings_werkvorm_spelen met muren en zo.pdf
Extra speelplekken
Doel: je kinderbegeleiders ontdekken nog extra speelmogelijkheden in het opvanggebouw.
- Ga met je kinderbegeleiders op wandel door het gebouw en ga op zoek naar plekken waar momenteel niet gespeeld wordt. Denk aan: de gang, een garage, een berghok, onder of op de trap, de personeelsruimte, een bureau, het tuinhok, de fietsenstalling …
- Sta daar telkens (letterlijk) even stil en bespreek of en welke speelkansen hier nog kunnen gerealiseerd worden. Heb oog en oor voor veiligheid, maar zeker ook voor extra speelkansen.
- Zet je kinderbegeleiders aan om hier en af toe spel mogelijk te maken voor (een deel van) de kinderen.
Meer lezen?
- Speelmakers ontwikkelde een online leermodule die dieper ingaat op het maken en bedenken van tijdelijke speelsettings.
- Naast spelen met een tafel zoals in het filmpje, hebben we ook nog voorbeelden met twee krukjes, die iets meer op jonge kinderen van toepassing zijn.
- Gebruik de zoekterm 'invitation to play' als je online inspiratie wil vinden (bvb op Pinterest)
- Zoek je naar een makkelijke manier om speelsettings te maken? Het Hop-up speelsysteem is dan misschien iets voor jou!
Wat vond je ervan?
- Welke tijdelijke speelsettings heb je met je team gebrainstormd?
- Wat is volgens jou nog nodig om dit in de praktijk ook te doen?
0 comments